5 Ιαν

Ελλείψεις φαρμάκων: «Είμαστε η μόνη χώρα που μπορούμε να ψωνίσουμε όσα φάρμακα θέλουμε χωρίς «έλεγχο»

«Ως μέτρα που κινούνται προς τη θετική κατεύθυνση» χαρακτήρισε η πρόεδρος του Πανελληνίου Συλλόγου Φαρμακαποθηκών, Ειρήνη Μαρκάκη, τις χθεσινές ανακοινώσεις του υπουργού Υγείας για τον περιορισμό των επιπτώσεων από τις ελλείψεις φαρμάκων.

Με την σειρά του ο κ. Εξαδάχτυλος, πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, προέβλεψε ότι το πρόβλημα θα ενταθεί το επόμενο διάστημα. Παράλληλα, αναφέρθηκε στο πρόβλημα της πολυφαρμακίας που συντελλεί στις ελλείψεις φαρμάκων αυτή την εποχή λέγοντας χαρακτηριστικά: «Τα φάρμακα πρέπει να χορηγούνται με ιατρική συνταγή. Είμαστε η μόνη ίσως ευρωπαϊκή χώρα που μπορεί κανείς να μπει σε ένα φαρμακείο και να αγοράσει όσα φάρμακα θέλει, πλην αντιβιοτικών και ναρκωτικών και δεν θα του πει κανένας, ούτε ποιος τα λαμβάνει αυτά τα φάρμακα, ούτε σε τι δοσολογία τα λαμβάνει, ούτε για πόσο καιρό τα λαμβάνει».

Μιλώντας για την πολυφαρμακία υπενθύμισε ότι μετά την συνταγογράφηση των αντιβιοτικών είδαμε στη χώρα μας μας μια μείωση της κατανάλωσης κατά 20%.

«Τώρα πρέπει να το αντιμετωπίσουμε με θάρρος. Εάν δεν προχωρήσουμε σε αυτή τη δικλείδα ασφαλείας, η οποία υπάρχει στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες που προβληματίζονται από το ίδιο φαινόμενο έλλειψης φαρμάκων, τότε όλα τα υπόλοιπα που αφορούν την εμπορική διαδρομή και τη διαχειριστική αλυσίδα θα είναι μεν καλά, αλλά πάντοτε θα είμαστε πίσω από την πλημμύρα», προσθεσε.

Ο ίδιος κάλεσε το υπουργείο υγείας να αντιμετωπίσει άμεσα αυτό το ζήτημα λέγοντας ότι θα έπρεπε να ακολουθήσουμε το παράδειγμα των υπολοίπων Ευρωπαίων.

«Αυτό το φαινόμενο, αν δεν σταματήσει στη χώρα μας, τότε δεν θα λύσουμε ποτέ αυτό το πρόβλημα», συμπλήρωσε.

Τεράστια τα λάθη της ΕΕ στην αγορά φαρμάκων

Για το πότε αναμένουμε να ομαλοποιηθεί η κατάσταση με τις ελλείψεις φαρμάκων στη χώρα μας μίλησε η πρόεδρος του Πανελληνίου Συλλόγου Φαρμακοποθηκών τονίζοντας ότι «αυτή την στιγμή πληρώνουμε λάθη της ευρωπαϊκής πολιτικής, η οποία επέτρεψε να μεταφερθεί η παραγωγή δραστικών ουσιών όλη στην Ασία».

Όπως είπε, τόσο η πανδημία όσο και ο πόλεμος στην Ουκρανία γιγάντωσε το πρόβλήμα που εξαρχής ήταν ορατό στους ανθρώπους του χώρου.

«Χάρηκα πάρα πολύ που αφενός προέτρεψε ο υπουργός να αυξηθεί η παραγωγή από πλευράς των ελληνικών εταιρειών», συμπλήρωσε η κ. Μαρκάκη.

Όσον αφορά τους ελέγχους στις φαρμακαποθήκες και η ίδια είπε ότι «τη δεκαετία της κρίσης επετράπη εξαιτίας της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ να δημιουργούνται εύκολα φαρμακαποθήκες χωρίς συγκεκριμένα τετραγωνικά και χωρίς υψηλό απόθεμα φαρμάκων».