2 Δεκ

Όλα δείχνουν παράταση του lockdown ως τις 14 Δεκεμβρίου, τι θα γίνει με εστίαση, λιανεμπόριο και σχολεία

Την Παρασκευή αναμένεται να βγει ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και να κάνει ανακοινώσεις σχετικά με την άρση ή την παράταση του lockdown.

Παρότι βρισκόμαστε στην τέταρτη εβδομάδα του lockdown 2, τα κρούσματα παραμένουν υψηλά, συγκεκριμένα μόλις χθες 2.199 πολίτες διαγνώστηκαν θετικοί, 111 ασθενείς έχασαν τη ζωή τους, ενώ 596 άνθρωποι δίνουν τη δική τους μάχη διασωληνωμένοι σε μονάδες εντατικής θεραπείας.

Σενάρια για μερική άρση του lockdown

Η ημερομηνία άρσης του lockdown, λοιπόν, καθημερινά απομακρύνεται και τόσο τα κυβερνητικά στελέχη όσο και οι επιστήμονες διατυπώνουν, πλέον, ξεκάθαρα ότι και τα Χριστούγεννα θα εορταστούν υπό περιορισμό όπως επαναλαμβάνουν κάθε μέρα.

Για τις τελικές αποφάσεις και τις συγκεκριμένες ημερομηνίες οι υπουργοί παραπέμπουν στους λοιμωξιολόγους. Ο κορονοϊός «αντέχει», ωστόσο δεν φαίνεται ότι η οικονομία παρουσιάζει την ίδια εικόνα.

Λιανεμπόριο, εστίαση και σχολεία

Φαίνεται ότι τα σχολεία πρόκειται να ανοίξουν ξανά από το νέο έτος, το 2021. Ελάχιστες είναι οι πιθανότητες να ανοίξουν στις 14 Δεκεμβρίου που προφανώς το lockdown πάει έως τότε με πρώτη ελπίδα να ανοίξει το λιανεμπόριο ώστε να κινηθεί η αγορά μέχρι τα Χριστούγεννα.

Την ίδια ώρα, πολύ δύσκολο μοιάζει το να ανοίξει η εστίαση. Φαίνεται ότι αυτές οι επιχειρήσεις θα παραμείνουν κλειστές διότι φοβούνται ότι η αύξηση της κινητικότητας μαζί με την εστίαση μπορεί να δημιουργήσει νέα προβλήματα και εξάπλωση του κορονοϊού.

Αυτό που δεν θέλει η κυβέρνηση είναι να «ανοιγοκλείνουμε» μετά την χαλάρωση των μέτρων και γι αυτό τα βήματα θα είναι πολύ προσεχτικά όπως θα ανακοινωθούν την Παρασκευή.

Ακόμα μία δύσκολη εξίσωση είναι το άνοιγμα της αγορά στην οποία περιλαμβάνονται και τα mall αλλά και η εστίαση. Ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης τόνισε πως αναζητείται φόρμουλα για το άνοιγμα των καταστημάτων με τα εποχικά είδη που έχουν πληγεί ανεπανόρθωτα απ' το lockdown.

Την ίδια στιγμή έχει παρθεί απόφαση να μην ανοίξουν μπαρ και νυχτερινά κέντρα ενώ τα καταστήματα λιανικής αναμένεται να ανοίξουν με πολλή προσοχή ενώ, άγνωστο παραμένει τι θα γίνει με τα malls.