12 Ιουλ

Έκλεισε για τους επισκέπτες η Αγιά Σοφιά - Προχωρά η μετατροπή σε τζαμί, παγκόσμιες οι αντιδράσεις

Οι τουρκικές αρχές προχώρησαν στο κλείσιμο της Αγίας Σοφίας το Σάββατο 11 Ιουλίου, λίγες ώρες μετά την υπογραφή του διατάγματος από τον Ερντογάν για τη μετατροπή της σε τζαμί και αναμένεται να ανοίξει στις 24 Ιουλίου για μουσουλμανική προσευχή.

Η απόφαση για το κλείσιμο ελήφθη ώστε ειδικά κλιμάκια του υπουργείου Πολιτισμού να επιθεωρήσουν τον τρούλο και τέσσερις μιναρέδες, στο πλαίσιο των προετοιμασιών.

Η Αγία Σοφία τέθηκε υπό την εποπτεία της Αρχής Θρησκευτικών Υποθέσεων της Τουρκίας, ενώ ο επικεφαλής Αλί Ερμπάς δήλωσε ότι η υπηρεσία του έχει ξεκινήσει προετοιμασίες ώστε να είναι όλα έτοιμα έως την 24η Ιουλίου.

Σύμφωνα με την Hurriyet, οι αγιογραφίες στην Αγία Σοφία θα καλυφθούν με ειδική τεχνολογία και φωτισμό. Συγκεκριμένα, θα τοποθετηθούν ειδικές κουρτίνες οι οποίες θα ανοίγουν κατά τη διάρκεια της προσευχής, ενώ στο πάτωμα θα τοποθετηθούν χαλιά που θα φωτίζονται για να σκοτεινιάζει ο χώρος και να μην φαίνονται οι αγιογραφίες. Πλέον, οι επισκέπτες στην Αγία Σοφία, θα πρέπει για να μπούνε στο ναό να βγάζουν τα παπούτσια τους.

Εξάλλου, ο Ερντογάν προχώρησε σε νέες δηλώσεις μετά την απόφαση να μετατραπεί η Αγία Σοφία από μουσείο σε τζαμί.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας απέρριψε τις διεθνείς αντιδράσεις και την καταδίκη για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, υποστηρίζοντας ότι αυτό έχει να κάνει με τα «κυριαρχικά δικαιώματα» της χώρας του. «Αυτοί που δεν αντιδρούν έναντι της ισλαμοφοβίας στις χώρες τους, επιτίθενται κατά της βούλησης της Τουρκίας να ασκεί τα κυριαρχικά δικαιώματά της. Λάβαμε αυτήν την απόφαση εξετάζοντας ποια είναι τα δικαιωματά μας,τι θέλει το έθνος μας», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος, ενώ σημείωσε ότι η Αγία Σοφία είναι το «αποτέλεσμα της δίκαιης αποφασιστικότητάς μας».

Κύμα αντιδράσεων στον διεθνή Τύπο

Η απόφαση της Τουρκίας έχει προκαλέσει κύμα αντιδράσεων στον διεθνή Τύπο, όπου κυριαρχεί η εκτίμηση ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αψηφά την Ευρώπη και τη Δύση με την απόφαση αυτή. Για «εκπλήρωση του ονείρου των ισλαμιστών και των εθνικιστών στη χώρα του, που ήταν η κατάκτηση εκ νέου, θρησκευτικά και πολιτικά, αυτού του συμβόλου της Κωνσταντινούπολης», κάνει λόγο η Le Figaro, για το «τέλος του οράματος του Κεμάλ» οι Times.

Το BBC σημειώνει ότι η Τουρκία μετατρέπει το εμβληματικό μουσείο σε τζαμί, ενώ το AFP εκτιμά ότι ο Ερντογάν είναι νοσταλγός της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Τέλος, το Reuters κάνει λόγο για κίνηση ολοκλήρωσης του σχεδίου του.

Ανησυχία στην τουρκική διανόηση

Οι Τούρκοι διανοούμενοι, εκφράζουν την αντίδρασή τους στην μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, επικρίνοντας την κυβέρνηση Ερντογάν για την απόφασή της.

Η γνωστή συγγραφέας, Ελίφ Σαφάκ, τη χαρακτηρίζει ως «μια πολύ ατυχή απόφαση, μια απόφαση καθαρά που ελήφθη για πολιτικούς λόγους. Με κανένα σεβασμό στην ιστορία, κανένα σεβασμό στον πλουραλισμό. Αυτή η παγκόσμια κληρονομιά θα πρέπει να φυλάσσεται ως μουσείο, με ανοικτές τις πόρτες σε όλους και σε όλες τις θρησκείες. Ο θόλος της είναι αρκετά μεγάλος για να αγκαλιάσει την ανθρωπότητα».

Ο δημοσιογράφος Γιαβούζ Μπαϊντάρ έγραψε χαρακτηριστικά στο twitter: «Περαστικά Τουρκία… Αυτή η απόφαση ίσως να είναι ο δυναμίτης στα θεμέλια της κοσμικής Τουρκίας. Μπορεί να ειπωθεί ότι ποτέ δεν υπήρξε υπερασπιστής σε αυτή τη χώρα που να σέβεται τις ταυτότητες και τις πεποιθήσεις των άλλων».

Πανηγυρίζει η Εμινέ Ερντογάν

«Άκουσα με μεγάλη χαρά ότι το κληροδότημα του Σουλτάνου Μωάμεθ το «Τζαμί Αγία Σοφία» άνοιξε και πάλι στη λατρεία. Δόξα τον Αλλάχ! Είθε τα τζαμιά μας, το μυαλό, οι καρδιές και οι ψυχές μας να γεμίσουν με καθάριους πιστούς!   Θα συνεχίσουμε να διατηρούμε αυτό το εξαιρετικό έργο της ανθρώπινης κληρονομιάς ως κόρη οφθαλμού», αναφέρει στο twitter η σύζυγος του Τούρκου προέδρου.